Nachtkijkers

Het idee om een nachtkijker te bouwen ontstond al in de 20e eeuw. In 1934 bouwde Gilles Holst bij Philips de eerste succesvolle infrarood-omvormerbuis. Met een eenvoudige lens werd op de foto-kathode een beeld geprojecteerd, terwijl over de buis een spanningsverschil van enkele duizenden volt stond. Hiermee werd het mogelijk om elektronen uit de fotokathode los te trekken, die vervolgens op het fluorescentiescherm terecht kwamen. Hierdoor werd het beeld van het voorwerp dat op de fotokathode werd afgebeeld zichtbaar. Hiermee was de ontwikkeling van de nachtzichtkijker een feit. In vroegere jaren was het beeld alleen wel 180° gedraaid. In de jaren 50 werden nachtkijkers vooral door militairen aangeschaft. Sinds het einde van de “Koude Oorlog” komen steeds meer toestellen met Gen. I en Gen. II , meestal uit Russische productie voor de particuliere markt beschikbaar. Deze kijkers vinden gretig aftrek bij jagers, natuurliefhebbers en hobbyisten. De hierin gebruikte beelversterkers baseren zich op de techniek van de eerste GEN II buizen en zijn derhalve niet meer te vergelijken met de nieuwere ontwikkelingen GENII+. De verbeteringen van de nieuwere GENII+ buizen voor wat betreft resolutie,helderheid en levensduur zijn enorm.

 

 

Het bereik van de nachtzichtkijker hangt af van veel verschillende factoren. Bij het bepalen van uw keuze dient u zich als eerste af te vragen wat u ermee wilt zien. Wilt u een boot terugvinden op het water of is het uw doel om een hert te kunnen zien in het bos? Het is daarom belangrijk dat u bij de aankoop van uw nachtzichtkijker rekening houdt met de omvang van het object wat u wilt zien. Gaat het om details of wilt u alleen maar contouren en objecten kunnen onderscheiden? Het detectiebereik bepaalt hoe scherp uw waarneming zal zijn. De nachtzichtkijker is in veel gevallen afhankelijk van de hoeveelheid verlichting. Bij een heldere nacht met veel maanlicht, zult u beter kunnen zien. Houdt er rekening mee dat een nachtzichtkijker bedoeld is om te kunnen zien in het donker. Lange afstand waarneming zijn, zoals bij een richtkijker of verrekijker, niet mogelijk.

Gaat u voor een beeldversterker dan is het belangrijk om te weten dat deze nachtkijkers allemaal werken met restlicht. Denk bijvoorbeeld aan de maan of de sterren. Het beeld dat binnen komt door de kijker, komt binnen via het objectief. Vervolgens wordt dit beeld versterkt, waarbij het beschikbare licht wordt omgezet in elektronen. Deze elektronen geven vervolgens het beeld door aan een fosforscherm. Dit scherm is groen, het bekende beeld dat je dus ook te zien krijgt door een nachtkijker.

Een infraroodkijker werkt door het opvangen en in zichtbaar licht omzetten van infrarood licht. Dit licht wordt meestal uitgezonden door een speciale infraroodlamp; deze lamp ziet er hetzelfde uit als een gewone zaklamp, maar verspreidt infrarood in plaats van 'normaal' licht. De infraroodkijker kan dit licht opvangen en zet deze door middel van sensoren en elektronica om in een (meestal groen) beeld. Infraroodkijkers worden dan ook gebruikt door jagers en kampeerders. Videocamera's hebben vaak ook een mogelijkheid om bij infraroodlicht opnames te maken en kunnen zo als geïmproviseerde infraroodkijker gebruikt worden. Eenvoudig een nachtkijker bestellen, altijd geleverd uit voorraad en zonder bezorgkosten met laagste prijsgarantie! Een nachtkijker is hoe dan ook een zeer veelzijdig instrument waarmee u inzicht krijgt in de geheimen van de nacht. Hiermee voegt u een compleet nieuwe dimensie toe aan uw waarnemingen.